Kishatár
2014, 25 perc
színes, angol feliratos osztrák film
R:
Lisbeth Kovacic
Mióta a határ Ausztria és Magyarország között a schengeni egyezmény következményeként formálissá vált és jelentését vesztette, a kis határállomásokat, köztük a Nickelsdorf-Hegyeshalom határátlépőt is elbontják. A határ kulturális, társadalmi, történelmi meghatározottságú nehezteléseken és új európai törvényeken keresztül őrződik meg – 25 évvel a vasfüggöny leomlása után a határ immár a fizetésekben és az életminőségben érzékelt különbségekben él tovább.

A pénz templomai
2013, 31 perc
cszínes, angol feliratos cseh film
R:
Jana Pavlová, Martin Hrubý
A dokumentumfilm az 1989-et követő társadalmi és politikai változásokkal szorosan összefüggő bankok és takarékpénztárak építészetét járja körül. Az ekkoriban gombamódra megjelenő banképületek sajátos modellt jelentettek, ami megfelelt a posztkommunista országokban fejlődésnek induló gazdaság kortárs eszményének. A bankok a feledésbe merült posztmodern jegyeit viselték magukon, már építésük során heves viták övezték a pénzintézetek építészetét. Ezek a viták többek között az óriási költségekkel és a hivalkodó megjelenéssel összefüggő morális kérdéseket feszegették. A pazarló formák és bombasztikus gesztusok kritikája a posztmodern szótárának kétségbe vonását jelezte. Az új építészgeneráció számára a posztmodern hamar a művészeti helyett kereskedelmi céloknak megfelelő, kifáradt trenddé vált.

Üdülő
2014, 24 perc
színes, angol feliratos cseh film
R:
Martin Hrubý
Kísérleti film a Vystrkov Üdülő bonyolult történetéről, ami a cseh kommunista vezetés titkos pihenőhelye volt. Az erdőben felépült komplexum hotelt, éttermeket, úszómedencéket, yachtklubot és építészetileg különleges villákat foglal magába. Ezeket a házakat meglepő módon nem a fontosabb kommunista építészek tervezték, hanem az 50-es évek legprogresszívebb építészei és mérnökei, akik munkássága a modernista avantgárdban gyökerezett. A titkos projekten dolgozó mesterembereket bebörtönözték, később pedig az egész építészeti dokumentációt titkosították. A közvélemény csak 1989 után szerzett tudomást a titkos kommunista paradicsomról, amikor kétes hátterű üzletemberek költöztek a villákba, hogy elfeledtessék a Vystrkov kínos múltját és sikeres üdülőközpontot hozzanak létre belőle. Ám Vystrkov továbbra is Csehország elmúlt 60 évének legsötétebb titkait rejti.

Superjednostka
2014, 20 perc
színes, angol feliratos lengyel film
R:
Teresa Czepiec
Superjednostka (ami lengyelül szuperegységet jelent) egy óriási „lakógép”, melynek 15 szintje összesen háromezer embernek biztosít otthont. A lift csak minden harmadik emeleten áll meg, ezért a lakók csak folyosók és lépcsők labirintusán keresztül tudnak eljutni a lakásaikhoz. Lüktető érzelmek, elvárások és valóra váló álmok… vagy mégsem? 762 lakásajtó és 762 történet.