A FILMRE VITT VÁROS

A közép-európai országok városai és építészete régóta kedvelt területei a filmnek. Eltűnőben lévő öreg városnegyedek, újranevezett utcák, új lakóövezetek, az utca konfliktusai és kontrasztjai vagy a régió újra megtalált multikulturalizmusa mind vonzó mozgóképes témák. A közép-európai városokról és építészetükről szóló videók és rövidfilmek nem csak új nézőpontokat jelölnek ki az átalakulások szemléléséhez, hanem a régióban zajló építészeti és urbanisztikai folyamatok megértéséhez is segítséget nyújtanak.

A Közép-Európai Építészeti Filmcsere projekt 2012-ben kezdődött, melynek során különböző közép-európai, építészettel és a városi térrel foglalkozó szervezeteket hívtunk meg, hogy gyűjtsenek filmeket és állítsanak össze egy-egy vetítést olyan filmekből, amelyek az építészet és a városi átalakulás témáihoz kapcsolódnak. A vetítés-sorozat különböző nézőpontok szerint készült válogatásokat mutat be Pozsonyban, Brnóban, Prágában, Krakkóban, Varsóban és Budapesten készült rövidfilmekből: kísérleti videókból, művészvideókból, dokumentumfilmekből és riportokból. A projekt folytatásaként egyrészt a filmgyűjtemény bővítését és további vetítések szervezését tűztük ki célul, valamint egy építészeti filmmel kapcsolatos mesterkurzus és workshop megvalósítását.

A projektben együtt dolgozó partnerek

KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Budapest | 4AM Építészeti és Média Intézet, Brno | Malopolski Kulturális Intézet, Krakkó | Bec Zmiana Alapítvány Varsó | Dominika Belanská, Bratislava

A sorozat eseményei

BÉF 6+ Különkiadás
2014. 09. 03., szerda, 20.00 óra
Leonardo Kert, 1083 Budapest, Tömő u. 14.

A Budapesti Építészeti Filmnapok helyspecifikus sorozatának első kiadása a Leonardo da Vinci utcai közösségi kert.
Vetített filmek: Archív felvételek, híradó részletek a környékről; Corvin variációk (2011, 39, R: Trencsényi Klára); Pillanatnyi 8 (2012, 53′, R: ZimmerFrei)

A Fordított Piramis – Vetítés Pozsonyban

A Budapesti Építészeti Filmnapok a pozsonyi Na Streche (magyarul A Tetőn) civil kezdeményezéssel együttműködve vetítést szervez a Szlovák Rádió épületének tetején. A vetítés apropója, hogy a rádió tetőteraszán közösségi kert nyílik 2014. szeptember 16-án.

A Filmre Vitt Város kurzus a BME-n

A Budapest Építészeti Filmnapok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszékével együttműködésben építészeti filmes kurzust hírdet 2014 őszén. A kurzus során a hallgatók az építészeti film műfaji jellegzetességeit, illetve az építészeti és város témájú dokumentumfilmek készítésének sajátos módszertani alapjait sajátíthatják el.

A Pénz Templomai – Vetítés Brno-ban

A Filmre Vitt Város projekt harmadik vetítése a 4AM Forum for Architecture and Media szervezettel együttműködésben Martin Hrubý és Jana Pavlová új filmjét mutatja be a kilencvenes évek banképítészetéről.

A Filmre Vitt Város vetítés Varsóban

A varsói Bec Zmiana Alapítvány a Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben a Filmre Vitt Város nemzetközi filmcsere-program keretében közös vetítést szervez.